2013. február 15., péntek

Világító farsangi papírmaszkok

Közös barkácsolás a gyerekekkel (3 éves kortól)


Nevelési cél:
A farsangi ünnepkör hagyományainak megismertetése. Nagy farsangi felvonulások, karneválok. Mohácsi busójárás. Velencei karnevál. Miért világörökségek?
A farsang kellékei: jelmezek, dekoráció. A maszkok szerepe, hagyománya és eredete. Az álarc szerepe a színpadon, miért érdekes más bőrébe bújni? A színek szerepe és jelentése. Érzelmes megjelenítése a maszkokon. Én-kép, ál-arc. Önarckép.
Maradék papírok újrahasznosítása.

Hozzávalók:
Sötét árnyalatú színes karton. Krepp/transzparens papír, szalag. Maradék papírok.

Szükséges eszközök:
Olló, ragasztó, festék, csillám, glitteres ragasztó, dekor toll.

Elkészítés menete:
Fekete, kék, sötétlila, vörös kartonokat válasszunk, mert azokon jól mutat az ezüst, arany festés. Ollóval kivágjuk a színpadi maszkformát, tetszőleges karaktert adva nekik. A már ollót használó gyerekeknek a nagyobb ügyességet igénylő nyílások kivágását megkönnyíthetjük kis bevágásokkal.
A maszkot fényhatású festékkel (arany, ezüst, hófehér), glitteres ragasztóval, illetve dekor tollal, tépett papírokkal, szalagokkal, madártollal díszítjük. A száj-,szem-,orrnyílások hátoldalára színes kreppet vagy transzparens papírt ragasztunk. 
Ablakra, függönyre rögzítve a külső fény világítja át, fényfüzér elé csíptetve pedig, az apró égőknek köszönhetően, sejtelmes esti fények varázsolhatók.
A maszk díszítése, már a 2-3 éves korú gyerekeknek is nagy örömet jelent.

Kapcsolódó szöveghez kattints a MŰHELY fülre.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.