2013. február 24., vasárnap

Malacok a hóban

Rézi és Margit, csüngőhasú malacaink nagyon élvezik a telet, gyorsan feltalálták magukat a hóban, amit életükben először láttak. Időnként fülig elsüllyednek benne, csak a röfögésükről lehet tudni, hogy merre járnak.


Egyik délután Margit kocogott hozzám, orrával a lábamat bökdöste és kétségbeesett röfögéssel adta a tudtomra, hogy Rézi eltűnt. Fél órás keresés után Bikfic kutyám segítségével akadtunk az elveszett malacka nyomára, aki egy farakás mögött, csüdig a hóban dohogott. Az eset óta Bikfic a két csüngőhasú minden lépését figyeli.


Sajnos az utóbbi időben a röffencsek még inkább felbátorodtak, és egyre messzebb csatangolnak. Megtalálnak minden kis rést a kerítésen, és bizony már az utcára is kijutottak.
A minap jövök haza, s már messziről kiabál nekem Józsi, a szomszédom: „Mártika! A Rézi meg a Margit kinn vannak a sarkon! Nem tudtam őket összefogdosni!”
Egyetlen reményem Bikfic kutyám, aki mindenhova kíséri őket, azonban a kerítésen ő nem fér át. Így csak reménykedem, hogy holnap nem a sarkon fognak állni a „kis disznók”, amikor hazajövök…


További történetek az ÉLET A FARMON fülben!

2013. február 22., péntek

Dramatikus játékok a Kolibri Műhelyben

Lehetőségek a hajléktalanságról szóló Semmiség című, egyszereplős darab feldolgozására 5-7 éves gyerekekkel

Múlt hétvégén, pénteken és szombaton, 10 órás műhelymunkán vettünk részt a Kolibri Tanárműhely szervezésében. A rendezők célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek a Semmiség című darab, illetve a hasonló szociális érzékenységet megmozgató előadások, színházi élmények előkészítéséhez és dramatikus feldolgozásához. Többek között nagyobbacska óvodásoknak és kisiskolásoknak állítottak össze játékokat, amelyek közül néhányat a műhely során „élesben” is kipróbálhattunk. Gondolok itt, például a rögtönzött dobozszínházakra, amelyek színterét helyben készítettük hulladék anyagokból és szedett-vedett holmikból; a témát csapatmunkában dramatizáltuk.
A műhelymunka a Kolibri pince helyiségeiben zajlott, trénerek Végvári Viktória és Egervári György drámatanárok voltak, vendég volt: Tóth József színész.
„Azt hiszem, mindjárt megint elindulok, amíg jó az idő. Induljatok ti is és menjetek szépen haza. Szevasztok!” – köszön el Jojó a Semmiség végén. Igen ám, de mi történik, ha hazaértünk? Miről beszéljünk, hogyan játsszunk arról, amit a színházban láttunk?
E kérdés megválaszolásához nyújtott segítséget a kétnapos tréning. Jó ötleteket kaptunk a színházról játszáshoz és a beszélgetések elindításához, alkalmat adva a gyerekeknek, hogy rákérdezhessenek mindarra, ami az előadás kapcsán megérintette őket.

Novák János rendező és dr. Alpár Zsuzsa pszichológus előadással kapcsolatos gondolatai a PEPITA rovatban olvashatóak.

Amit a Semmiség című előadásról tudni érdemes:
A darabot írta: Gitte Kath és Jakob Mendel
A dán eredetit átdolgozta: Volker Quandt
Fordította: Fábri Péter
Csavargó: Tóth József
Rendező: Novák János
Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház : www.kolibrisznhaz.hu














2013. február 19., kedd

Gyors léptekkel közeleg a tavasz: megjött az első gólya Magyarországra

Véget ért a farsangi szezon. Eltemettük a telet a jól sikerült farsangi jelmezekkel és busómaszkokkal, kiszebábokkal. Már semmi akadálya sincs, hogy megjöjjön a várva-várt tavasz. Érzi ám  a  tél végét a természet is! Imitt-amott a kertekben már fehérlik a hóvirág, a madarak tollruhája a napsütéses órák számának emelkedésével egyre színesebbé válik, megkezdték tavaszi "nyitni-kék" éneküket már a cinegék is.
Tegnap olvastam az örömteljes hírt a hirado.hu oldalon, hogy hétfő reggel megérkezett az első gólya hazánkba, méghozzá a Veszprém megyei Tüskevár községbe, mint már hosszú évek óta. 
Egy régebben készített képemmel szeretnék kedveskedni a blog látogatóinak. Igaz nem az első gólya, és az is igaz, hogy még bizony hónapokat kell várni arra, hogy ilyen tollpamacsokat lássunk, azonban talán a bájos fiókák látványa ezt el is feledteti velünk.

Kapcsolódó szöveghez kattints a TERMÉSZETBARÁT  fülre.

























Tollpamacsok

Az Sóskúti Élményfarm lakói

Bemutatnám a lakókat. Az alapító tagok: Tücsök és Lidérc, két csodálatos szürke lovunk. Magyar félvér kancák, mindketten vemhesek, áprilisra várjuk a kiscsikókat. Janka és Gigi, két báránykánk, Lili és Mimi, a kecskéink lassan egy évesek lesznek. Rézi és Margit, a két csüngőhasú is tavaly nyáron érkezett. Rajtuk kívül nyuszik, fácánok, amerikai és magyar postagalambok is lakják a farmot. Három cicánkról és hűséges Bikfic kutyánkról nem is beszélve! 
– Szia! Mimi vagyok? Téged, hogy hívnak?
– Be kellene menni az éléskamrába

– Gyerünk fel a lépcsőn, látok egy szép zöld fenyőfát! 
– Ez tényleg finom! 
– Szerintem is!

– Ááá! Ez már biztosan nem kell a madaraknak!
– Hmm! Ezt még nem kóstoltam...
– Na, én megyek lovagolni!


– Gyertek! Együk meg Lidi ló lucernáját!
– Mégiscsak a mi szénánk a legfinomabb.

2013. február 15., péntek

Busó maszkok hulladék kartonból

Közös barkácsolás a gyerekekkel (3 éves kortól)


Nevelési cél:
A farsangi ünnepkör hagyományainak megismertetése. Nagy farsangi felvonulások, karneválok. Világörökségünk, a Mohácsi busójárás. 
A maskarák szerepe, hagyománya és eredete. Miért érdekes más bőrébe bújni? Én-kép, ál-arc. 
Maradék papírok újrahasznosítása. A különféle alapanyagok kreatív társítása. A természetes alapanyagok kézbevételének, kiválogatásának és az alkotás örömének megtapasztalása.
Finommotorika fejlesztése.

Hozzávalók:
Maradék hullámkarton (dobozkarton). Termények (lencse, kukorica, napraforgó mag, tökmag, pattogatott kukorica), csuhé, rafia, gyapjú, fekete karton, vörös/narancs filcanyag, 

Szükséges eszközök:
Olló, sniccer, ragasztó (univerzális, erős hobbiragasztó/ ragasztópisztoly), ecset, festék.

Elkészítés menete:
Ollóval kivágjuk a hullámkartonból az álarc formáját és a szarvakat. Az anyag keménysége miatt sniccerre lesz szükségünk, ezt az eszközt semmiképpen se adjuk a gyerek kezébe, mert nagyon balesetveszélyes.
Földszínekkel (barnák, szürkék, vörösek árnyalatai) lefestjük, több színt egymásra hordva, a természetes „fás” hatás érdekében a felületet enyhén nedves mosdószivaccsal párhuzamos sávokban átkenjük.  Mintákat, ábrákat is festhetünk rá. A pöttyözés egyszerű trükkje: a festékbe mártott fülpucoló pálcika segítségével, szabályos pöttyöket nyomkodhatunk az alapra. 
Száradás után jöhet a ragasztásos díszítés, a kipakolt alapanyagokból szabadon válogatva, ragasztással. 
A maszk díszítése, kis segítséggel, már a 2-3 éves korú gyerekeknek is nagy örömet jelent.





Világító farsangi papírmaszkok

Közös barkácsolás a gyerekekkel (3 éves kortól)


Nevelési cél:
A farsangi ünnepkör hagyományainak megismertetése. Nagy farsangi felvonulások, karneválok. Mohácsi busójárás. Velencei karnevál. Miért világörökségek?
A farsang kellékei: jelmezek, dekoráció. A maszkok szerepe, hagyománya és eredete. Az álarc szerepe a színpadon, miért érdekes más bőrébe bújni? A színek szerepe és jelentése. Érzelmes megjelenítése a maszkokon. Én-kép, ál-arc. Önarckép.
Maradék papírok újrahasznosítása.

Hozzávalók:
Sötét árnyalatú színes karton. Krepp/transzparens papír, szalag. Maradék papírok.

Szükséges eszközök:
Olló, ragasztó, festék, csillám, glitteres ragasztó, dekor toll.

Elkészítés menete:
Fekete, kék, sötétlila, vörös kartonokat válasszunk, mert azokon jól mutat az ezüst, arany festés. Ollóval kivágjuk a színpadi maszkformát, tetszőleges karaktert adva nekik. A már ollót használó gyerekeknek a nagyobb ügyességet igénylő nyílások kivágását megkönnyíthetjük kis bevágásokkal.
A maszkot fényhatású festékkel (arany, ezüst, hófehér), glitteres ragasztóval, illetve dekor tollal, tépett papírokkal, szalagokkal, madártollal díszítjük. A száj-,szem-,orrnyílások hátoldalára színes kreppet vagy transzparens papírt ragasztunk. 
Ablakra, függönyre rögzítve a külső fény világítja át, fényfüzér elé csíptetve pedig, az apró égőknek köszönhetően, sejtelmes esti fények varázsolhatók.
A maszk díszítése, már a 2-3 éves korú gyerekeknek is nagy örömet jelent.

Kapcsolódó szöveghez kattints a MŰHELY fülre.





Farsang farka... bojtja


Böjtelőhétfő… Húshagyókedd… véget ért a farsang! 
Cibere vajda leverte Konc királyt, a farsangi bőségtál kiürült, az asztalra böjti ételek kerülnek.
Mi is elpakoltuk a gyerekekkel közösen alkotott girlandokat, világító maszkokat és színes álarcokat. Jó szolgálatot tesznek majd a dramatikus játékainkban, a nyári táborokban és a zsúrokon.

A maszk készítés leírásához kattints a KREATÍV fülre.







2013. február 14., csütörtök

A Gellért-hegy...

...avagy téli madárparadicsom a város szívében

A hét elején, 2013. február 11-én a Gellért-hegyen jártam. A hegyen sétálva, hatalmas élményekben volt részem, igazi madár-ritkaságokkal  is volt szerencsém találkozni.
A sétám során számos képet készítettem, ezek közül néhányat fel is töltöttem a blogra.
Minden madárbarátnak, kicsinek és nagynak, egyaránt csak ajánlani tudom, hogy még az idei tél folyamán látogasson el a területre. A gyerekek számára életre szóló élményt szerezhetünk, ha élőben is láthatják a kedvenc könyvek lapjain szereplő bájos madarakat.
A sétám mottója: "A város szívében is pezseg az élet, csak észre kell venni."
A Gellért-hegy könnyen megközelíthető a 47-es vagy 49-es villamos, Szent Gellért téri megállójából.
A hegy legtöbb része babakocsival  is jól megközelíthető, azonban lépcsőkre is számítani kell.

Kapcsolódó szöveghez kattints a TERMÉSZETBARÁT  fülre.
 Süvöltő 

Megpihenő csonttollúak

Csuszka csúszkál a fa törzsén

Mezei veréb az ágak sűrűjében

Szelíd, hiányos tollruhás széncinege

Őszapó 

Vörösbegy
  
A Gellért-hegy télen

Szabadság-szobor

Képet készítette: Becsei Katalin

Madárgyűrűzés a Jági-tónál

A hétvégén, 2013. 02. 9-én Pilisszentivánon jártam.  Részt vettem egy, a  Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett, színvonalas madárgyűrűzési bemutatón, mely a Jági-tó partján került megrendezésre. A nagy hó és a hideg ellenére, velem együtt, sok lelkes természetbarát gyűlt össze erre a  kiváló családi programra.
Szerencsénk volt, akadt a leheletfinom hálóba széncinege, kékcinege, barátcinege, de meglepő módon még egy nagy fakopáncs pár is.  Az óvodástól a nagymamáig, mindenki nagy-nagy áhítattal figyelte, hogyan is zajlik a madarak meggyűrűzése. Egy biztos,  senki nem marad élmények nélkül a program végére. 
Azt, hogy a program ennyire jól sikerült az MME lelkes önkénteseinek, illetve a nemzeti park elhivatott dolgozóinak köszönhettük.
A programon nálam volt a  fényképezőgépem is, néhány képpel szeretném szemléltetni, milyen élményekben is volt részünk.
A Jági-tó egyik állomását képezi az itt található, azonos nevű, Jági tanösvénynek. A tanösvényt szintén ajánlom minden kedves természetbarátnak.
Pilisszentivánra az Árpád-hídtól rendszeresen indulnak buszjáratok, maga a tó könnyen megközelíthető.

Aki bővebben szeretne olvasni a  madárgyűrűzésről, ajánlom figyelmébe az MME honlapján található hasonló témájú cikket. http://www.mme.hu/termeszetvedelem/madargyrzesi-koezpont.html

Amennyiben hasonlóan érdekes programokat keres, látogasson el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapjára. itt bővebb információkat talál magáról a Jági tanösvényről is: http://dinp.nemzetipark.gov.hu/

Kapcsolódó szöveghez kattints a TERMÉSZETBARÁT  fülre.

Széncinege újdonsült gyűrűjével
Fotó: Becsei Katalin

  Kékcinege
Fotó: Becsei Katalin

Bátorság teszt: Mekkorát csíp egy széncinege?
Fotó: Becsei Katalin

  Kékcinege gyűrűzése
Fotó: Becsei Katalin

  Nagy fakopáncs
Fotó: Becsei Katalin

 Párosával gyűrűzve szép az élet
Fotó: Becsei Katalin

 Lelkesedésben nem volt hiány
Fotó: Becsei Katalin

 Hálóba akadt barátcinege
Fotó: Becsei Katalin

 Fejjel lefele nem az igazi
Fotó: Becsei Katalin

 Színpompa
Fotó: Becsei Katalin

Barátcinege
Fotó: Becsei Katalin