2012. december 17., hétfő

Mikulás ünnepség a Sándor-palotában

December 7-én a Sándor-palotában jártunk. Az ünnepségen részt vevő gyerekek számos kézműves technikát kipróbálhattak.
Az első asztalon karácsonyi gipszformákat festettünk, a második asztalunknál papír technikákkal, többek között papírvarrással és ajándékdoboz hajtogatással ismerkedhettek meg a gyerekek.
A harmadik kézműves asztalunknál  csillámos hasú vörösbegyet készítettünk, csuhészárnyú cserépangyalkákat és karácsonyi csipesz-lovacskákat díszítettünk.
Az alkotás közben téli madáretetésről beszélgettünk.

















2012. december 8., szombat

Karácsonyváró II.

Adventi naptár papírhengerből

A Karácsonyváró foglalkozások első óráján agyagoztunk.
E második alkalommal adventi függődíszeket készítettünk hulladék papírhengerek feldíszítésével.
A hengereket színes papírokba burkoltuk, ki-ki a maga ízlése szerint. Ezt követte a díszítés! Hihetetlenül vidám és változatos kinézetű csomagocskák születtek! Volt, aki maradék karácsonyi textil anyaggal dolgozott, volt, aki papír-hópehelyhet csipkézett és azzal díszített, mások fliterrel, maradék csomagolópapírral, csillagokkal dekorálták a hengereiket.
A munka végén a dobozkák felületére glitteres ragasztóval ráírtuk a dátumot és selyem szalaggal összekötöttük a csomagocskát.

Ha e díszes hengereket finomságokkal töltöd és felaggatod a karnisra, a gyerkőcök számolják majd a napokat, hogy kibonthassák az adventi csomagocskákat.
Türelem és várakozás. Ezt jelenti az ADVENT.












Krumpli-nyomda, papírbárány és hóember

A Kultúrkúriában tartott fejlesztő foglalkozásunk Csipp-csepp muzsikájában zongorára táncoltunk keringőt. Muki Manó, a bábfigura is nem egyszer táncra perdült! A mozgásos feladatok mellett ritmusfejlesztő gyakorlatokat végeztek a gyerekek. Tapsoltunk és énekeltünk.
A kézműves félórában krumpli-nyomdával próbálgattuk a festékszíneket, ez igen jó mókának bizonyult. Előre rajzolt báránykát színeztünk és a megrajzolt hóember pocakját festettük ki fehérre.






Hang-, szín- és formafelismerő játékok a kicsikkel

A Kultúrkúriában, a  2-4 éveseknek tartott komplex fejlesztő foglalkozásunk zenei félórájában ez alkalommal a szomorú és vidám akkordok megkülönböztetését játszottuk el. A zongora hangjaira táncoltak és mozgásos feladatokat végeztek a gyerekek.
A kézműves félórában az agyaggal ismerkedtek a kicsik. Mintákat nyomtak az agyagba, és a formaszaggatót próbálgatták. A következő alkalommal a kiégetett „műveket” nagy örömmel vitték haza.

Foglalkozásainkat minden alkalommal bábos köszöntéssel kezdjük. A zenei és a kézműves félóra közé képességfejlesztő társasjátékokat is becsempészünk. Ezen az órán a gyerekek színfelismerő képességét teszteltük.









Karácsonyváró I.

Karácsonyfa-díszek és cserépangyalok

A Kultúrkúria kis kézműveseivel megbeszéltük, hogy idén a karácsonyra készített ajándékokat összegyűjtjük és csak az utolsó órán, becsomagolva visszük majd haza.
Meglepett, hogy semmi ellenállást nem tapasztaltam, pedig mindig boldogan mutatják otthon a műveiket. Sőt, nagyon örültek az ötletnek (a szülők is).
Mindenki kapott egy-egy papírdobozt, amiben a saját kincseit gyűjti. December 19-én, ez év utolsó mézeskalácsos óráján minden alkotást együtt gyönyörűen becsomagolunk és az AJÁNDÉKOKAT a gyerekek Karácsony estéjén a fenyőfa alá teszik.
Érezhető, hogy mindannyian sokkal jobban átérzik az adventi készülődés és az ajándék körüli titkolózás örömét.

A Karácsonyváró foglalkozások első óráján agyagoztunk, angyalkákat, gyöngyös díszeket alkottunk.








Karácsonyváró


2012. december 6., csütörtök

Madárházikó

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet. Hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak − nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt −, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.
Forrás és további fontos tudnivalók a madarak téli etetéséről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvasható: www.mme.hu

Hogy ne felejtkezzünk meg a lakóhelyünkön élő madárkák etetéséről a gyerekekkel madárházikót készítettünk hulladék-kartonból, magos díszítéssel.