2012. október 29., hétfő

Mindenszentek napja

A keresztény világban november 1-je Mindenszentek ünnepe. Az elhunytakra való emlékezés, az üdvözült lelkek emléknapja. A katolikus egyházban azon szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk.

Általános szokássá vált, hogy Mindenszentek napján virággal díszítik a sírokat, gyertyát és mécsest gyújtanak a halottak üdvéért.

A Mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász eredetű Halloween-ünnep is. ("All Hallows" magyarul azt jelenti: Mindenszentek.) A hagyomány szerint az ünnepnap előestéje a kóbor lelkek éjszakája, „távoltartásukra” tök-lámpást szokás az ajtó elé és a családi asztalra helyezni.




Az ünnep alkalmából őszi hangulatú mécsestartó tálkákat készítettünk és vidám „tök-fejeket” alkottunk – az egyszerűség kedvéért – fokhagymából, tojástartó újrafelhasználásával. 







2012. október 24., szerda

Elindult!

...a játékos vizuális és hallás-ritmus fejlesztő tanfolyamunk 2-4 éves gyermekek számára.
A foglalkozásokat hétfőnként 9.30-10.30-ig tartjuk a Kultúrkúriában.
Foglalkozásvezetők: Veress Kinga művészet- és kézműves oktató valamint Csévi Annamária de Pillecyn csellista, zeneoktató.






2012. október 22., hétfő

Őszi gyűjtögető II.

Felcsaptunk Ősz-tündérnek és magunk színeztük a fák leveleit pirosra, sárgára, narancsra. Az elkészült levél-lenyomatok látványos díszei lettek az indián-fejdíszeinknek.









Őszi gyűjtögető I.

Szép napos őszi sétáink során a színes levelek mellett őszi terményeket is gyűjtöttünk a gyerekekkel. A fényes gesztenyék mindig új ötletekre sarkallnak, most csipkebogyóval tarkított koszorút és baglyokat gyártottunk belőlük. A nyár óta begyűjtött tobozokat is baglyokká alakítottuk. Igen jó
dolga van a madarainknak: agyag fészket kaptak egérrel.