2012. március 11., vasárnap

Hortobágyi malackák

A nagy tavaszi takarítás és rendrakás közben se dobjátok ki a kallódó zoknikat! Mert zokni az lesz, nincs mese! Olyan háztartás nincs, ahol ne tűnnének el rendszeres időközökben a fél pár textil lábravalók. Most ne filozofálj a fekete lyuk problémáján, inkább tedd félre a zokni-gyűjteményedet és készíts valami helyeset a lurkóddal. Például egy babzsák malacot, lehet mangalica is! Ráadásul ez is újrahasznosítás!



Tudod-e, hogy... 
...az 1800-as évek közepétől a legfontosabb tenyészállat a Hortobágyon a mangalica volt? Csak Debrecen környékén 100 ezer göndör szőrű sertés röfögött a tenyészetekben! Ez az archaikus küllemű állat mintegy 100 éven keresztül európai hírt és rangot jelentett a magyar sertéstenyésztésnek. A második világháborút követően állományuk rohamosan csökkent, de napjainkban ismét megnőtt a fajta iránti érdeklődés és kereslet húsának alacsony koleszterintartalma miatt. Budapesten februárban rendeztek mangalica fesztivált, de ha nagyon „lemaradok érzésetek” van, akkor látogassatok el a Debreceni Mangalica Fesztiválra, melynek időpontja: 2012. április 13-15. Helye: Debrecen, Fő tér, a Nagytemplom előtt. (További információ és a kép forrása)

Ha már arra jártok, akkor kiránduljatok el világörökségünk területére, a Hortobágyi Nemzeti Parkba is! Bővebben itt.

Barkácstipp:
A Kistenyér Műhely foglalkozásain már többször készítettünk malackákat különféle anyagokból és technikákkal. Születtek Mazsola-forma turkálók, túrókarimás gömböcök és szőrköntösös mangalicák. 

Re-textil zokni-babzsák, gombokkal.

Persely-malacok, agyagból.

Malac-csörgő fonaltechnikával, Kinder tojásból.

2012. március 2., péntek

Az Aggteleki-karszt madarai

A tavasz első sugarai már megmelengették a földeket, ne gondoljátok azonban, hogy ilyenkor már bőséges eleséget találnak a madárkák. Most se feledkezzetek meg a madáreleségről és ivóvízről, ha azt szeretnétek, hogy a tavasz jöttét a ti ablakotok alatt csicseregjék el a cinkék, a tengelicek, a verebek és a rigók. Szélvédett helyre szórjátok a szárnyas jószágoknak szánt finomságokat, mert a böjti szelek pillanatok alatt szétzilálják a kismadarak éléskamráját.
A közel 370 magyarországi madárfajból hozzávetőleg kétszázat figyeltek meg az  Aggteleki-karsztok területén. Ezek közül mintegy 130 faj fészkelése valószínű.
TUDOD-E, 2012-ben év madara az egerészölyv? Magyarországon védett. Eszmei értéke: 10 000 Ft
Barangoljatok el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára és olvassátok el a legfontosabb tudnivalókat a hazánk területén leggyakrabban előforduló ragadozómadarunkról!
Aggtelken: 120-150 pár él.

BARKÁCSTIPP: A Kistenyér Műhelyben agyagmadárkákat készítettünk. Félreértés ne essék nem agyag-galamb lövészetre készültünk, hanem erdei énekesmadarakat mintáztuk meg. Testüket két félből formáztuk meg, hogy elkerüljük az égetésnél (zsengélésnél) a tárgyak szétrepedését, ami az agyagba gyúrt légbuborékok miatt fordulhat elő. Az üreges madárszobrok aljába lukat fúrtunk, hogy szabadon távozhasson a levegő.

 Megtalálod az alábbi képen a kakukktojást?