2011. december 20., kedd

Évzáró foglalkozás

Mézeskalács díszítéssel zártuk a karácsonyi készülődést a Kultúrkúriában.
Az elkészült kerámia ékszerteknősök, cserépdíszek és gyertyatartók, illatos angyalkák, mézeskalácsfüzérek szépen becsomagolva IGAZI AJÁNDÉKKÉNT okoznak majd meglepetést szülőknek és tesóknak.







2011. december 16., péntek

Mit adjak a Kistesónak Karácsonyra? V.

Készíts "hangszert" a Kistesódnak!
(4 évesnél idősebb Nagytesó készíti 2-4 éves Kistesójának, ill. a nagyobbak is élvezik!!! :-))

Szükséged lesz ehhez wc papír, vagy konyhai kéztörlő hengerekre, akrilfestékre, vagy temperára, vastag ecset, vékony ecset, szélesebb ragasztószalagra.
Ragaszt össze a hengereket a ragasztószalaggal.
Fesd be az egész felületet egyszínűre a vastag ecsettel! Tedd félre amíg megszárad. Száradás alatt tevezd meg milyen mintákat varázsolsz majd rá a vékony ecseteddel. Ha megszáradt, már kezdődhet is a varázslat. Próbálj körkörösen, vagy hosszanti irányban ismétldő mintákat festeni, hogy hasonlítson az igazi hangszerhez!
Várd meg kipróbálás előtt, hogy a minták is megszáradjank!
Ha száraz, már fújhatod is! Próbálj ki minnél több hangot, brummogj, prüttyögj, trombitálj bele!
Kistesód is élvezni fogja!
didzseridu (didgeridoo) az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere. Bár leggyakrabban fából készül, megszólaltatásának módja miatt hangszertani besorolása szerint mégis a rézfúvós hangszerek családjába tartozik.

Hagyományosan a didgeridoo a termeszek által kivájt eukaliptusz fatörzsből vagy ágból készül. Ürege általában kónikus, kúpszerű, azaz a befúvás helyén kisebb keresztmetszetű, mint az alsó végén. A befúvó rész peremére gyakran méhviaszt tesznek, melynek segítségével a játékos a rést a saját szájához tudja igazítani. Felületét gyakran festéssel díszítik.

2011. december 14., szerda

Mit adjak a Kistesónak Karácsonyra? IV.

Készíts angyalkát a Kistesódnak! 

Alapanyagok: tojástartó, maradék textília, szalagok, fehér tüll, mesegyapjú, fagolyó vagy préselt papír golyó, papír, gyöngy, flitter, zseníliadrót. Kellékek: filctoll, zsákvarró tű és hímzőfonal, vatta, ragasztó, festék.

Karácsonyfadísz angyalka tojástartóból

Vágj ki egy harangformát a tojástartóból és fesd le arany temperával. 
Amíg szárad elkészítheted az angyalka szárnyát: egy fehér A/4-es lapot megfelezel és harmonikaszerűen összehajtogatod. Biztos készítettél már papírterítőt! Vedd elő ezt a tudásodat és a hajtogatott papírcsíkot vagdosd be ék alakban. Ezután a csíkot félbe kell hajtani és középen kilyukasztani. Ehhez kérjél szülői segítséget, mert a több rétegű papírt az olló hegyével lehet átfúrni. Jobb, ha ott egy felnőtt is veled!
Ha ezzel is elkészültél, akkor hozzáfoghatsz az angyalka fejéhez. Egy fagyöngyre alkoholos filccel megrajzolod az arcocskáját és mesegyapjúból hajat ragasztasz. Vigyázat! A fagyöngyöd a lukas fele alul-felül legyen, mert még fel is kell majd fűznöd! 
Ha mindez elkészült jöhet a felfűzés. A zseníliadrórtra fűzöd a fejet, majd a szárnyat s végül a már biztosan megszáradt arany ruhát. A drótot alul és felül visszahajtod: így keletkezik felül a glória, alul pedig a drót a fűzést összetartja. 


Illatpárna-angyalka maradék anyagból
(Csak már varrni tudó nagytesók fogjanak hozzá.)

Organza, vagy fehér vászon anyag a legjobb az illatpárnádhoz. Téglalap alakot vágjál ki az anyagból, úgy 5-6 cm szélességben. Félbehajtod és zsákot varrsz belőle. Ha kész, kifordítod a zsákot, hogy a varrás belül legyen, majd megtöltöd illatos vattával. Hogyan lesz a vatta illatos? Egyszerű: vagy illóolajat csepegtetsz rá, vagy szegfűszeget, fahéjat, narancshéjat csomagolsz bele.
Kész is van az angyalka teste. Az anyagot még díszítheted rajzzal és csillámragasztóval, gyönggyel, flitterrel. Az ötletelésben ne fogd vissza magad!
Ezt követően egy fagyöngyöt felfűzöl egy szép szalagra és megrajzolod az angyalarcot a gyöngyön, és elrendezed a frizuráját. Copfokat is köthetsz, úgy még aranyosabb lesz!
És végül e szalaggal megkötöd a szák száját úgy, hogy a gyöngy előre kerüljön, hátulra pedig egy tüll csíkot is hozzákötsz, ez jelképezi az angyalka szárnyát. A masni előre kerüljön, hogy még csinosabb legyen az angyalka!
Meglátod milyen boldogan szagolgatja majd az illatos angyalkát a kistesód, szerintem még az ágyába is magával viszi majd!


2011. december 12., hétfő

Mit adjak a Kistesónak Karácsonyra? III.

Folytatjuk karácsonyi sorozatunkat, melyben karácsonyi ajándék ötleteket adunk gyerekeknek.

Fűzőcske dobozkartonból
(kisiskolás korú vagy idősebb gyermek készíti 2-3 éves kistestvérének)



Finom-motorikát, kézügyességet fejlesztő játék kicsiknek.
Az elkészítéshez szükséged lesz maradék dobozkartonra, tempera- vagy akrilfestékre, lakkra, festőecsetre, kötőtűre és cipőfűzőkre.

Dobozkartonból vágjál ki különféle formákat: pl. autót, babát, házikót. Fúrjál a kivágott formákba lukakat kötőtűvel, majd fesd le az alakzatokat színesre. Ha temperával festesz, a végén lakkal át kell majd kenned, nehogy a kistesó keze festékes legyen. Ha akrilfestéket használsz, nem szükséges lakkoznod. Száradás után fűzzél a lukakba egy hosszú cípőfűzőt. Slussz-passz! Kész is van a játék!


2011. december 8., csütörtök

Mit adjak a Kistesónak Karácsonyra? II.

Bár a Karácsony nem csupán az ajándékozásról szól, de azért valljuk be, hogy a gyerekek egész évben azt az estét várják, amikor megcsodálhatják a ragyogó fenyőfát, és birtokba vehetik az izgalmas csomagokat.

Ráadásul ők is szeretnek ajándékot adni a családtagjaiknak. Főleg a Kistesónak. Na, de mi is legyen az? Hiszen a Kistesó esetleg még nagyon kicsi, mindent lerombol, összegyűr és a bonyolultabb játékok még értelmezhetetlenek számára.

Idén decemberben néhány ötletet szeretnénk adni a vállalkozó kedvű Nagytesóknak, mert bizony egyáltalán nem lehetetlen olyan játékokat előállítani házilag, amit a kisebb testvér nagyra értékel majd.
A sajátkészítésű ajándék mindenkinek nagyon kedves, ráadásul most olyan játékokat mutatunk be, amelyek főként hulladékok felhasználásaval készültek.




Készíts dugó-nyomdát a Kistesódnak!
(Szülői segítséggel kisiskolás Nagytesó készíti óvodás Kistesójának)

Szükséged lesz néhány használt parafadugóra, filctolra, parafadugóra és sniccerre. Utóbbi használatát inkább bízd a szüleidre, mert nagyon éles szerszám! Az nyomdát bármilyen dobozban elhelyezheted. Én egy használt sushis dobozt találtam.




A parafadugót nem könnyű faragni, ezért nagyon egyszerű mintákra gondolj. Tervezd meg, esetleg egy papirra rajzold le, hogy nagyjából milyen mintájú nyomdákat szeretnél készíteni. Ezután filctollal rajzold rá a mintát dugó szélesebbik végére, majd kérd meg a szüleidet, hogy segítsenek a kifaragásban. A kész nyomdát ki is próbálhatod egy kis temperával. Így a dugók szép színesek, kívánatosak lesznek. Ha a tárolásukhoz papírdobozt találtál, akkor azt máris dekorálhatod! 



Jó szórakozást a munkához!


2011. december 3., szombat

Mit adjak a Kistesónak Karácsonyra? I.

Bár a Karácsony nem csupán az ajándékozásról szól, de azért valljuk be, hogy a gyerekek egész évben azt az estét várják, amikor megcsodálhatják a ragyogó fenyőfát, és birtokba vehetik az izgalmas csomagokat.

Ráadásul ők is szeretnek ajándékot adni a családtagjaiknak. Főleg a Kistesónak. Na, de mi is legyen az? Hiszen a Kistesó esetleg még nagyon kicsi, mindent lerombol, összegyűr és a bonyolultabb játékok még értelmezhetetlenek számára.

Idén decemberben néhány ötletet szeretnénk adni a vállalkozó kedvű Nagytesóknak, mert bizony egyáltalán nem lehetetlen olyan játékokat előállítani házilag, amit a kisebb testvér nagyra értékel majd.
A sajátkészítésű ajándék mindenkinek nagyon kedves, ráadásul most olyan játékokat mutatunk be, amelyek főként hulladékok felhasználásaval készültek.


Készíts hangmemória-játékot a Kistesódnak!
(5 évesnél idősebb Nagytesó készíti 2-4 éves Kistesójának)

Szükséged lesz ehhez egy kisebb vagy nagyobb tojástartóra, akrilfestékre, Kindertojás-tokokra és gombokra vagy filcre.
Fesd be a tojástartót tetszésed szerint. Tedd félre amíg megszárad. Töltsd meg a Kindertojás-tokokat különböző hangzású anyagokkal, de vigyázz, mindegyikből legyen egy pár! Ezek lehetnek: rizs, só, üveggolyó, kavics stb. Arra kell figyelni, hogy eltérő hangzásúak legyenek. Próbálgasd őket! A megtöltött tokokat díszítheted színes gombokkal, filccel. Az elkészült csörgőket helyezd el a tojástartóban, és már készen is van a műved! A játék ugyanúgy működik mint a többi memória-játék. Meg kell találni a párokat. A Kistesód is élvezni fogja!


Jó munkát!

2011. december 1., csütörtök

A Kultúrkúriában is lázasan készülődünk a karácsonyra!

Legutóbb ékszertartó teknőcöket és adventi díszeket alkottunk. A következő órán agyag karácsonyfa díszek és angyalkák készülnek majd. A decemberi utolsó órán pedig mézeskalácsot fogunk díszíteni. Hogy a többi órán milyen meglepetéseket "gyártunk", az még titok!